Ikäryhmät ja luokat

Taitotasoluokat 
Tanssiurheilun luokkajärjestelmä on suunniteltu siten, että pari pääsee aina kilpailemaan toisten samantasoisten parien kanssa sekä nousemaan nopeasti ylempään luokkaan sitä mukaa kuin taidot karttuvat. 

Alin taso, jossa järjestetään Tanssiurheiluliiton virallisia kilpailuja, on E-luokka. Siinä kilpaillaan kuudessa tanssissa: valssi, tango, quickstep, samba, cha cha ja jive. D-luokassa tulee kaksi tanssia lisää: foxtrot ja rumba. C-luokassa lisätään wieninvalssi ja paso doble, jolloin koko kymppitanssivalikoima on koossa. Näissä kolmessa luokassa - E, D ja C - on lisäksi käytössä nk. sallitut kuviot, jotka luetellaan kilpailusääntöjen liitteessä. 

E-C-luokkien kilpailuissa on läsnä jury (1-3 henkeä), joka valvoo kuviorajoitusten noudattamista. B- ja A-luokassa ei ole kuviorajoituksia, vaan kaikki kunkin tanssin liikuntaa ja rytmitystä noudattavat vuorot voidaan katsoa oikeaksi tekniikaksi. Tuomareilla loppujen lopuksi on asiassa harkintavalta asettaessaan pareja järjestykseen. 

Tiettyjen säännöissä määriteltyjen laskusääntöjen mukaan kilpailuissa menestyneille pareille lasketaan luokkanousupisteitä. Kun 50 nousupistettä tulee täyteen, parin on siirryttävä kilpailemaan seuraavaan luokkaan. 

Kaikentasoiset parit saavat osallistua kilpailuun, joka on merkitty avoimeksi, muissa tapauksissa toisen taitotason kilpailuihin ei pareilla ole lupaa osallistua. Senioriparit voivat myös tietyin ehdoin osallistua nuorempien sarjaan, mikäli oman ikäsarjan kilpailua ei ole järjestetty. 

Taitoluokkiin sovelletaan myös pukuohjeita. Peukalosääntönä voidaan todeta, että E-luokassa tanssitaan yksinkertaisessa asussa joka ei vaadi kalliita hankintoja. Aikuisikäsarjojen D-luokasta ylöspäin miesten tulee käyttää vakioissa villatakkia, puvuntakkia tai tanssifrakkia ja naisten yksiosaista kilpapukua; latinalaistansseissa tulee käyttää lattariasua, jonka peittävyys on säännöissä määritelty. Lapsilla ja junioreilla on erilliset pukupykälät, jotka voi tarkistaa voimassaolevista kilpailusäännöistä. 

Ikäsarjat 
Kilpatanssin yleinen sarja on tarkoitettu 19-35-vuotiaille pareille. Sitä nuoremmille ja vanhemmille on olemassa omat ikäsarjansa. 7-18-vuotiailla on lapsi-, juniori- ja nuorisosarjat, ja yli 30-vuotiaiden sarjoja kutsutaan seniorisarjoiksi. Vuoden 2015 alusta lähtien seniorisarjojen ikärajat on päivitetty. Seniori 1: nuorempi täyttänyt 30 ja vanhempi 35, Seniori 2: nuorempi täyttänyt 40 ja vanhempi 45, Seniori 3: nuorempi täyttänyt 50 ja vanhempi 55, Seniori 4: nuorempi täyttänyt 60 ja vanhempi 65. 

Kaikkien ikäsarjojen kilpailijat jaetaan myös taitotasoluokkiin. Kilpailuissa voi siis olla paljon kilpailuluokkia riippuen sarjasta ja luokasta. Eri ikäsarjojen samalla taitotasolla olevat parit eivät tanssi kilpailuissa samassa erässä muuten kuin poikkeustapauksissa ja silloinkin tulokset lasketaan aina erikseen. Seniorisarjojen D-C-luokissa kilpaillaan lisäksi erikseen vakio- ja latinalaistansseissa, joten sekin lisää luokkien määrää. Nuorempien ikäsarjojen E-D-luokkien kilpailuihin kuuluvat aina molemmat lajit. 
 

GP- ja mestaruuskilpailut 
A-luokasta ei enää voi nousta ylempään luokkaan, mutta luokkakilpailujen lisäksi STUL järjestää Grand Prix -kilpailuja, joiden tulosten perusteella laaditaan kansalliset rankinglistat yleiselle sarjalle ja seniorisarjalle vakioissa, lattareissa ja 10-tansseissa erikseen. Osa Suomen GP-kilpailuista on WDSF-kilpailuja, joista muodostetaan kansainväliset rankinglistat. 

Vuosittain nuoriso-, yleis-, seniori-, seniori II -, seniori III - ja seniori IV -sarjoissa kilpaillaan suomenmestaruuksista vakio-, latinalais- ja 10-tansseissa (osassa ikäsarjoista). Ikäsarjamestaruuskilpailuissa myös lapset ja juniorit pääsevät vertailemaan taitojaan. Säännöissä määritellään tarkemmin lajit ja sarjat: nämä muuttuvat lähes vuosittain. SM-kilpailut ovat toistaiseksi avoimet kaikille rekisteröidyille kilpapareille. Muihinkin avoimiin mestaruuskilpailuihin saa vapaasti osallistua, mikäli ne ovat WDSF:n hyväksymiä kilpailuja. EuroCup-, EM- ja MM-kilpailuihin Tanssiurheiluliitto valitsee edustusparit.