Kilpailut

Mitä tanssiurheilukilpailussa tapahtuu? 


Kilpailupaikalle saapuminen 

Tarkista kisa-aikataulusta milloin luokkasi ensimmäinen lähtö tapahtuu. Kilpailupaikalle (osoite selviää kilpailukutsusta) kannattaa tulla ajoissa, mieluiten noin tuntia aikaisemmin. Silloin ehdit rauhassa lämmitellä ja pukeutua. 

Kilpailupaikalle on yleensä opastus sisäänajoväyliltä. Tarkkaile pieniä kylttejä katujen varsilla. Kilpailijoille voi olla eri parkkialue ja/tai sisäänkäynti kuin yleisölle. 

Kilpailupaikalla 

Sisäänkäynnin läheisyydessä on kilpailijoiden tuloilmoittautuminen, jossa tarkistetaan/suoritetaan kilpailumaksu (kuitti mukaan) ja annetaan lippu/leima/numerolappu. 

Miesten ja naisten pukuhuoneita on useita, ja kannattaa etsiä vähiten kansoitettu. Varsinkin miesten pukkarit ovat joskus ahtaat erilaisista putkista, koukuista ja kiskoista roikkuvien pukupussien ja frakkipaitojen takia. Tunge sekaan ja siirrä leveimpiä valtauksia nippuun. Älä jätä lompakkoa pukuhuoneeseen. Ota jokin pieni kassi mukaan johon panet puhelimen, banaanit, juomapullon ja pyyheliinan tai muuta mukavaa ja kanna se mukaan saliin. 

Tarkista vielä kisapaikan seinältä mahdolliset aikataulumuutokset. Jokin karsintaerä saattaa olla peruttu, jolloin lattialle voi joutua hieman aikaisemmin tai huomattavasti myöhemmin kuin alunperin ilmoitettiin. 

Silloin kun kilpailuaikataulussa on tauko, soi yleensä musiikki, ja lattialle voi mennä lämmittelemään. Varaudu kuitenkin pahaan ruuhkaan! Jos tilanne näyttää epätoivoiselta, voi yrittää ottaa pari tanssiaskelta käytävällä tai katsomon takana. 

Ennen lattialle menoa tulee käydä kenkätarkastuksessa. Usein numerolappuakaan ei saa sitä ennen. 

Miehille kiinnitetään numerolappu selkään hakaneuloilla, ja tässä kenties tarvitaan daamin apua. Mutta jos neula onkin tungettu kiinni aluspaitaan asti, nopea vaatteiden vaihto pukuhuoneessa voi mennä risaiseksi. 

Karsinnat 

Karsinnat käydään useimmiten ennen varsinaista kilpailunavausta. Tansseja voi olla vähennetty ja ryhmä jaettu pariin erään, jotka tanssivat vuorotellen yhden tanssin kerrallaan. Numerot kuulutetaan juuri ennen lattialle astumista. Olkaa valmiina! 

Jos jostain kumman syystä numeroanne ei kuuluteta, kävelkää härskisti keskelle lattiaa etukäpälä pystyssä. Mies näyttää selkäänsä toimitsijapöydän suuntaan jotta kuuluttaja näkee numeron ja korjaa virheensä (tai nauraa teidät ulos koska yritätte väärään luokkaan). 

Suorituksen jälkeen kannattaa jäädä hetkeksi hengailemaan saliin, koska tiukoissa tasatilanteissa järjestetään ylimääräinen yhden tanssin karsintakierros ao. parien kesken. Kuuntele kuulutuksia! Tulokset ilmestyvät seinälle, ja sieltä näkee onko päässyt seuraavalle kierrokselle. 

Välierässä on usein 12 paria, joten paikasta auringossa kamppaillaan kiivaasti. Puolet nimittäin pudotetaan pois ennen finaalia. Semissä tanssitaan kaikki luokkaan kuuluvat tanssit eikä taukoja ole. Muuten homma muistuttaa alkukarsintaa. 

Pahimmassa tapauksessa vakioiden ja lattarien välissä on vaatteiden vaihtoaikaa vain parikymmentä minuuttia. Kiirettä pitää ja hiki lentää. 

Finaalit 

Monissa kilpailuissa finaalit aloitetaan juhlavasti sisäänmarssilla (tosin nykyään yhä harvemmin), jossa finalistiparit astelevat ylväänä yleisön eteen numerojärjestyksessä. Tuomarien ja toimitsijoiden esittelyjen sekä mahdollisten puheiden jälkeen marssitaan ulos salista. Finaalit alkavat tämän jälkeen välittömästi. 

Finaalierän parit kuulutetaan lattialle oikein nimeltä kutsuen, ja siinä yhteydessä voi daami ottaa pari pyörähdystä vapaalla tyylillä (pakko ei ole, eikä se vaikuta arvosteluun). 

Kukin tuomari laittaa parit järjestykseen jokaisessa tanssissa erikseen, ja näistä lasketaan erityisen skating-systeemin perusteella lopullinen paremmuus. Puolentoista minuutin tanssin aikana tuomarille jää aikaa tarkkailuun vain 15 sekuntia per pari, joten kannattaa painaa koko tanssin ajan kybällä. 

Aikatauluun merkityissä kohdissa valmiiksi saaduille luokille jaetaan palkinnot. Kukin luokka kutsutaan ensin ns. line-uppiin jollekin sivulle salia, ja siitä edelleen (yleensä käännetyssä järjestyksessä) parit huudetaan noutamaan palkintonsa. Vaikka pokaaleja ei saisikaan, palkintojenjakajia käydään kättelemässä. Riippuen siitä, onko paikalla palkintokoroke, mennään tulosjärjestykseen taas toisaalle salia. Voittajat hymyilevät ja kaverit ottavat valokuvia. Halaukset ja onnittelut on suositeltavaa suorittaa hieman sivummalla. 

Kilpailun jälkeen 

Kun homma on osaltanne ohi, voi kerätä kamppeet kasaan, viedä numerolappu tiskille ja lähteä kotiin. Vaikka oma kisa loppuisikin lyhyeen, kannattaa kuitenkin jäädä katsomaan muiden suorituksia yleisön sekaan ja huutamaan kannustuksia. 

Nykyään kilpailutuloksia ei juuri ole saatavana paperilla, vaan ne yleensä julkaistaan järjestävän seuran nettisivuilla parin vuorokauden sisällä. 

Jos käytte kisaamassa periferiassa, ilmoittakaa finaalisijoitukset aina Habaneran nettitoimitukselle että tulokset saadaan mahdollisimman pian kirjattua. Palkaksi saa onnittelut paluupostissa. 

Pokaali sijoitetaan kodin parhaimmalle paikalle muiden ihasteltavaksi ja salaisen kateuden kohteeksi. 

Muuta 

Jos kisan aikana jokin asia jää epäselväksi niin neuvoa ei kannata kysyä tuomareilta: he eivät tiedä järjestelyistä tuon taivaallista. Todennäköisesti vastaanottopöydän toimitsijat ja kenkätarkastajat ovat asioista ihan yhtä pihalla. Ainoa joka varmasti osaa vastata aikataulukysymyksiin tms. on kilpailunjohtaja (= tärkeännäköinen heppu joka istuu kuuluttajan vieressä toimitsijapöydän takana). 

Kaikkia tuttuja ja varsinkin habaneralaisia saa kannustaa aina kun niitä näkyy lattialla. Ensisäikähdyksen jälkeen kohde alkaa jo odottaa ja toivoa kannustusta. Siitä saa kvikkarin viime metreillä kummasti ruutia pöksyyn. 

Muista palauttaa numerolappu! Jos lappu kuitenkin löytyy paidan selkämyksestä kotona, ei peli ole vielä menetetty. Soita kisakutsussa mainittuun yhteysnumeroon ja kysy palautusosoite. Lappu kulkee näppärästi kirjepostina. Kadonneista lapuista veloitetaan jokin summa seuralta, ja seura karhuaa sen sinulta! 

Kilpailusäännöt kannattaa lukea ainakin kerran läpi, jotta tietää mitä pukeutumisesta, luokkanousuista, kuviorajoituksista ja arvostelukriteereistä sanotaan. Niitä ei tässä ryhdytä luettelemaan, koska sääntöjä päivitetään joskus parikin kertaa vuodessa.